Cercetarile au autentificat definitiv un fapt stiut inca de acum 40 de ani. In momentul in care fiinta omeneasca intra in stare de panica sau frica generala, transpiratia noastra secretata instantaneu contine o serie de feromoni unici care sunt perceputi de subconstientul persoanelor din apropierea noastra prin intermediul simtului mirosului.
Cu alte cuvinte, cand ne este frica, cei din jur miros asta, oricat de bine am incerca sa bravam sau sa ne ascundem senzatiile de frica.
Pentru a investiga simptomatologia fricii, cercetatorii au colectat mostre de transpiratie de la 40 de voluntari carora li s-a cerut sa execute pentru prima data cate un salt cu parasuta.
In secventa urmatoare cercetatorii au rugat un alt esalon de 40 de voluntari sa miroasa mostrele de transpiratie a celor care efectuasera salturile cu parasuta. Grupul voluntarilor adulmecatori aveau in acel moment creierele scanate de tomografuri performante.
In momentul in care au simtit mirosul transpiratiei celor 40 de voluntari speriati in momentul salturilor cu parasuta, centrul responsabil cu frica din creierele lor a fost stimulat vizibil, in timp ce voluntarii adulmecatori au simtit o senzatie de frica inexplicabila.
“Acum avem in sfarsit o dovada palpabila, experimentele anterioare au vizat metode asemanatoare cin care un grup de voluntari viziuna filme de groaza, iar alt grup mirosea tranpiratia lor, prezentad in final aceleasi senzatii de frica. Exista un component biologic in cadrul dinamicii relatiilor sociale umane, in care emotiile puternice devin practic contagioase” declara Simon Wessley, psihiatru britanic in cadrul King’s College din Londra.
Sursa : Daily Mail